mandag den 3. februar 2014

Primula og såløg

Det er utrolig hvor meget solen betyder for ens energi niveau. I går brød solen igennem her for første gang i lang tid og straks for min mand ud i det lille drivhus og fik ryddet op, og jeg fik fundet såjord og potter frem.

Først på programmet var løg til køkkenhaven, det er nemlig også nu de skal såes. I 2 liters potter, alm. sandblandet jord nederst i potten, et tyndt lag spirejord og sand øverst, det er opskriften i år, så må vi se om det er optimalt. Potterne står på gulvvarme først, siden lidt koldere i en vindueskarm til de skal plantes ud, når faren for nattefrost er ovre.
Såpotter med spiseløg til køkkenhaven.
Derefter var det primulafrø i massevis fra især Barnhaven i frankrig. En gang imellem kan man blive helt lysten i primula, fordi de er noget så dejlige i foråret. De lyser meget op og de kan li' at gro på min jord, der er våd lerjord, jeg blander op med sand, hver gang jeg planter i haven.

Såpotter med primula, lige klar til at komme over i planteskolen.
Samme procedure som med løgene, men ingen sand øverst, da primulafrø ikke skal dækkes.Jeg smed lidt sne oveni potten, så kan det fugte frøene og jorden. Og så husker jeg at dække såpotterne med meget tynd fiberdug eller kyllingetråd, så fugle og katte ikke laver ravage.
Det blev til mange forskellige farver og sorter af Primula polyanthus fra Barnhaven. Blandt andet 'Chartreuse' i hvide, creme og grøne nuancer, 'Garnet Cowichan' i sortrøde og vinrøde nuancer, 'Reverie' i lyse blå nuancer med orange øje, 'Desert Sun' i koral, laks, lyserød, abricos og orange nuancer, 'Paris '90' i hvide og creme med udflydende blå kant. Der er noget at glæde sig til!

Primula i modlys en forårsmorgen.
For flere år siden købte jeg nogle frø, også fra Barnhaven, der hed 'Spice Shades', i farverne chokolade, kaffe, kanel, allehånde, ingefær og hasselnød med gul midte. De står i mit bed med varme farver. Jeg bruger primula til at plante ind mellem de højere stauder , inderst eller bagerst i et bed, for de har deres højsæson mens de store stauder er små. Og bagefter , når primulaerne er lidt kedelige at se på, så er de ude af syne. Selvfølgelig mister jeg også nogle på den konto, da primulaerne gerne vil plantes om en gang imellem. Men pyt, da de også gerne vil så sig, fornyer de sig med helt nye vidunderlige farver.

Primula polyanthus 'Spice Shades'
En af de primula der ikke bliver frøformeret, men delt, er Primula 'Francesca'. Da kronbladene her er grønne, fungerer de som blade og laver fotosyntese, så denne Primula står med blomster helt til juli. Den skal plantes i forgrunden af bedet,ellers opdager man ikke at den blomstrer så længe.

Primula 'Francesca'
Etageprimula er også skønne i haven, de blomstrer lidt senere. Her er et par billeder af Primula japonica forma orange, der har en snert af noget varmt rusten over sig og Primula beesiana i en dejlig lilla.

Primula japonica forma orange - sidst i maj måned.
Primula beesiana - sidst i maj måned.
Der er nok at glæde sig til :-)

Havehilsen
Kirsten Bengtson

8 kommentarer:

 1. Nu bliver det da helt forårsagtig, når du sætter så mange dejlige primulabilleder på Kirsten. Gode forårs/vinter hilsener fra Ulla Milbak

  SvarSlet
  Svar
  1. jamen der var også lidt forår i luften igår :-), så krydser fingre for mildt vejr.

   Slet
 2. Efter sådan en dag som igår får man da ekstra meget forårskuller, når man ser alle de skønne primula.
  Hilsen Rita fra Blomstertøsens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Forventningen glæde er den største...:o)

   Slet
 3. Ja, det er utroligt, så megen energi man får at lidt sol. Jeg fik også ryddet op i den ene ende af drivhuset og fik kigget til de fine stauder fra dig. De er i gang.:o)
  Jeg hørte og så lærken også. Det giver et let sind sådan en dag.
  Den grønne primula er bedårende.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 4. Så mange fine, nye Primulaer du har Kirsten. Du er jo også vokset op med Primulaer, din mor har også mange I hendes have. Jeg kan sagtens bruge nogle I mit nye bed.Ja, der bliver vist endnu et nyt bed, vi mistede nogle tæer I stormen, men så er der plads til nyt, så der planlægges.
  Knus
  Hanne

  SvarSlet
 5. Kære Kirsten.

  Det er dog et fantastisk syn, dine vidunderlige primulaer frembyder. Den ene smukkere end den anden. Uha, primulaer kunne nemt gå hen og blive en hel besættelse hos mig.
  Hvor må det være skønt, at have så mange primulaer i haven.

  Vårgrønne hilsner

  SvarSlet
 6. er der negen der ved hvor man laver frø af primula bellahellen2015@hotmail,com
  for jeg har en hele dele i haven af primula

  SvarSlet