mandag den 9. december 2013

Molinia er fantastiske græsser

Jeg havde en skøn oplevelse her i efteråret, var til plantemarked i Bangsbo Botaniske Have sammen med et par havevenner. Vi fik selvfølgelig gjort nogle indkøb, pengene sidder altid løst i lommen når der er plantemarked. Mens vi var der, slog vi lige en smut forbi den botaniske del af haven. Til vores store fryd var græsbedet på det højeste. Udbrud som åh og ih og nøej ville ingen ende tage. Her kommer et lille udsnit af Pibegræs. Alle billederne er taget i Bangsbo.

Pibegræs er nemme græsser, der ikke kræver speciel jord og pleje. De er meget hårdføre. De fleste Pibegræs har smukke efterårsfarver, de vælter dog ved den første sne, kun enkelte sorter står med aks vinteren igennem. Trives i sol til let skygge.
Stor Pibegræs - Molinia arundinacea 'Windspiel'
Her er det 'Windspiel', den højeste af alle Pibegræsser. 
Løvet bliver 70 cm og aksene ca. 200 cm. Smal og opret vækst.

Her kan man bedre se at Molinia arundinacea 'Windspiel' er næsten 2 meter høj.

Dværgpibegræs eller Blåtop - Molinia caerulea 'Moorhexe' 
'Moorhexe' er helt speciel med sine bamsede brune aks. Løvet bliver ca.30 cm og aksene bliver ca. 70 cm høje. Bladene har et smukt blågrønt skær, der er i fin kontrast til de brune aks. Opret vækst.

'Moorhexe' helt tæt på.

Dværgpibegræs eller Blåtop - Molinia caerulea 'Overdam'
Molinia caerulea 'Overdam' er et smukt græs, der er udvalgt i 1983 på Ovedam Planteskole. Den udmærker sig ved at have grågrønne blade, og strå der er skråt udad-voksende, så tuen med tiden kommer til at ligne et pindsvin. Da denne græs ikke bliver så høj kan den nemt bruges i forgrunden af et bed. Løv 30 cm og aks 60 cm høj.

De fleste gange skal man se planterne med sine egne øjne, før man falder for dem, og det gælder også Pibegræs. Så jeg har været på indkøb efter flere Pibegræs og forventer at have 3 - 4 slags i sortimentet næste år.

Havehilsen
Kirsten Bengtson
www.thyboesminde.dk

4 kommentarer:

 1. Molinia arundinacea 'Windspiel' på billedet er jo helt oppe i 2,5 meters højde, da gutten er 2 meter
  Glæder mig til du har græsserne hjemme ...........de vil gør rigtig lykke i enhver have , og de står længe og er smukke

  SvarSlet
 2. Hej Kirsten!

  De ser virkelig smukke ud, men virker temmelig høje, de kræver vist desværre en meget stor have med en form for eng med vilde blomster iblandt. Kunne ellers godt tænke mig dem.

  Med venlig hilsen
  Sussie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussie, de kan sagtens være i en lille have også, de 2 første er meget smalle i væksten og den sidste hører til i den lave ende, men jeg kan anbefale dig at kigge forbi Bangsbo i efteråret hvis du har mulighed for det, eller også Overdam Planteskole på Sjælland. Græsserne er desuden med til at få helt alm. stauder til at ligne en grøftekant, det er græsserne der skaber det vilde look.
   Venlig hilsen
   Kirsten

   Slet