torsdag den 3. oktober 2013

Tudselilje i oktober

En af mine favoritter i haven er absolut Tudselilje - Tricyrtis formosana.
En "glad" og nem plante, der skånes for den værste middags sol. I min have står den i alm. jord, faktisk lidt til den tunge side med ler og der går fint. Den har nu stået på samme plads i næsten 10 år.
Blomst og knop,  meget dekorative begge dele.

Og helt tæt på så man rigtig kan se den finurlige blomst - et rent kunstværk.
Hvor er det ærgerligt at hedde Tudselilje når man ligner en orkide.
Lidt fra siden, så man bedre kan se den "underlige paraply" i midten af blomsten.
Dette billede er desværre lidt "duset", men jeg syntes lige, jeg ville have det med, for det er taget d.30. oktober 2011. Løvet er ved at være lidt brugt, men blomster er der masser af.
Denne Tudeslilje synes jeg er den suverænt bedste, for en del Tudselijer har det med at forsvinde efter et par år, eller også skal de have særbehandling. Den sene blomstring gør desuden at man lægger mærke til den.

Havehilsen
Kirsten Bengtson

4 kommentarer:

 1. Det er en dejlig plante med usædvanligt udseende. Jeg fik den i haven forrige år og den ser ud til at være kommet for at blive...

  SvarSlet
 2. Ja,det var da et godt spørgsmål, den ligner jo en orkide. Den ser flot ud I din have, jeg får lyst til at prøve igen.

  SvarSlet
 3. Har haft tudselilje i min have i mindst 10 år også i en lidt leret jord og den er blevet delt mange gange. Købte for 2 år siden en blå som ikke er mere end 20-25 cm. høj den har desværre lidt vanskeligere ved at komme igang men den er da i live.

  SvarSlet
 4. Jeg plantede en tudselilje købt i Lidl i foråret. Den står i en potte, og blomstrer nu fint. Jeg håber at den kan vokse sig lige så stor og kraftig, som din. Jeg må vist hellere finde en mere permanent placering til den, så den ikke bliver ked af at bo her.

  SvarSlet