fredag den 7. september 2012

Efterår er plantetid - et bed bliver til.

Jeg elsker september i haven.
Så kan man rode og regere uden at det betyder noget om planterne er pæne bagefter. Alt visner alligevel snart ned til vinteren, en skøn tid hvor drømme kan realiseres, og forventningens glæde kan begynde nedtællingen til foråret.
Inde i min have i skovbundsafdelingen, har jeg ryddet et stykke jord. Der stod Fredløs og Løvefod, og de dækkede jorden fint for ukrudt. Nu har de fuldført deres mision, og de er blevet skrællet af.

Skovbedet med Fredløs og Løvefod
Skovbedet afskrællet for gamle planter
Næste step er at løsne jorden med en spade, derefter køres der sand og komposteret træflis på.
Jeg har en tung og våd lerjord, ved at tilføre sand bliver jorden mere porøs og der skaffes mere ilt til rødderne. Det er lige så vigrigt med luft som vand til planters rødder.

Det er rart at have selskab, 12 høns hjalp med at vende jorden
 Ved at tilføre omsat flis, tilføres der humus til jorden, hvilket skovplanter elsker. Det er en del af skovbunden at blade, nåle, kviste og grene formulder, og næringsstofferne frigives langsomt igen.

Sand og komposteret flis køres på i rigelige mængder. 
Det hele vendes rundt igen. Godt at man ikke behøver gøre det hele på en gang. :o)
Derefter stiller jeg alle planter ud på jorden, så kan jeg mengelere rundt med dem, til jeg synes de passer sammen i farve og bladfacon.
Stauderne er sat ud på plads, træstammer og sten danner ramme,
så hønsene ikke skraber mulden ud på stien.
Jeg har samlet en masse planter, jeg gerne vil have prøvet af i haven. Det er rart at vide hvordan de arter sig. Der er stor forskel på at gro i en potte og i den fri jord. Jeg planter en af hver slags, selvom det mange gange er pænere med større grupper, men det er svært at have plads, når nu der findes så mange sjove planter. :o)
Stauderne er plantet.
Så skal stauderne bare i jorden. Jeg dypper potte-klumpen i en spand vand, inden de plantes.Så tørre de ikke ud lige med det samme. Til sidst sætter jeg have-vanderen igang, og venter spændt på næste år. Måske der lige mangler lidt krokusløg eller et par sjove anemoner.

Jeg skal bla. prøve nogle nye skovplanter af, som jeg har købt i udlandet. I et andet indlæg vil jeg fortælle om nyhederne.

Til sidst vil jeg lige vise mine flotte høns i det nye bed. Dansk Landrace i dværgformat.3 kommentarer:

  1. Flot arbejde! Bed med mange forskellige planter er også skønt, synes jeg.

    SvarSlet
  2. Spændende at følge tilblivelsen af bedet, noget andet var at se det i virkeligheden. Billederne viser ikke alt! :-)

    SvarSlet
  3. Det var meget inerressant at følge hele processen - og mægtig flot blev det!

    SvarSlet